Een sloppenwijk vol Street art

Dre Urhahn en Jeroen Koolhaas bij een van hun beschilderde Favela's

Dre Urhahn en Jeroen Koolhaas bij een van hun beschilderde Favela’s

Een paar weken geleden las ik over het Favela Painting project in het Eindhovens Dagblad. Daarna bleef het in mijn hoofd zitten. Nu is natuurlijk de perfecte gelegenheid om er een post over te schrijven. Het Favela Painting Project heeft de laatste tijd veel media aandacht gekregen, maar het kan nooit kwaad om aan zo’n inspirerend project nog wat meer woorden te besteden.

Naast dat Street art heel mooi en opfleurend kan zijn, kan het ook worden gebruikt als ontwikkelingswerk. Dre Urhahn en Jeroen Koolhaas, twee Nederlandse Street artists, hebben deze gekoppeld. In 2005 startte zij het Favela Paintings Project. Dit project was bedoeld om de favela’s, ofwel sloppenwijken in Rio de Janeiro te veranderen in een waar kunstwerk. In 2006 kwam het eerste ontwerp voor een sloppenwijk tot stand. Het werd een typisch symbool voor de sloppenwijken in Rio: een jongetje met een vlieger. Na verschillende succesvolle opknapbeurten werd het project opgepakt door de media en verspreidde het over de hele wereld.

Het project kreeg een grote professionele organisatie en groeide steeds verder. De ultieme droom van de kunstenaars is om een hele sloppenwijk te schilderen. Het idee achter het project is om niet alleen een wijk mooier te maken maar ook een samenhang met de omgeving te creëren. Door samen te werken met de lokale bevolking creëren ze ook banen. Het is de bedoeling om bewoners een opleiding in het schilderen te geven. Zij vormen hun armoedige woningen dan om in een monument dat positieve uitwerkingen zal hebben in de vorm van aandacht maar ook in het gevoel van de bevolking.

Over een paar maanden gaat de campagne starten, want voor dit ontzettend grote project moet een bedrag van minimaal 100.000 euro bijeen worden gesprokkeld. Hiermee kunnen huizen opknappen door middel van het stuken van de vaak kapotte muren, een team opbouwen en materiaal kopen voor de eerste paar huizen. De ultieme droom, het schilderen van een hele sloppenwijk zou zo’n miljoen euro kosten.  Zo kunnen meer mensen een opleiding krijgen en er kan een film en boek worden gemaakt van het project. Er zijn zelfs plannen gemaakt voor een eigen verffabriek die in Rio gevestigd zou worden, dit creëert meer banen maar ook meer inkomen dat weer in het project gestopt kan worden.

Als je wilt helpen door bijvoorbeeld een donatie te geven aan dit project, kijk op de site van Favela Painting. Ze kunnen altijd hulp gebruiken!

Advertenties

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s