Legaal geld met illegale kunstvorm

Egbert Scheffers

Street art is zich steeds meer naar binnen aan het verplaatsen. Denk aan exposities, bedrukte T-shirts en reclames. Egbert Scheffer, geboren met ondernemersbloed, geeft sinds een paar jaar zelfs Street art, of misschien beter gezegd stencil art workshops. Dit, samen met nog tal van andere dingen zoals het maken van schilderijen en muurschilderingen, hulp met social media en decors, vormt zijn bedrijf Egbert.EGD. Hoe werkt deze Street art binnenshuis precies? En is dit nog wel Street art te noemen?

Egbert was als puber begonnen met graffiti. “De eerste keer dat ik echt zag dat iemand graffiti aan het spuiten was, was hier op de oude ijsbaan. Die is helemaal gesloopt op een hokje na. Dat hokje werd toen onder handen genomen door twee graffiti artiesten. Ik dacht echt wow! Dit is gaaf zeg.” Pas een aantal jaren later is hij begonnen met het maken van Street art. Na zijn studie aan het Cibap college (reclame, communicatie en presentatie) in Zwolle, had hij het even gehad met al dat creatieve gedoe en ging iets totaal anders doen: de Hogere Hotelschool. Maar zijn creativiteit moest er toch uit. “Ik kwam tijdens mijn studietijd met mensen in contact die met stencils werkten. Toen ben ik dit zelf ook gaan uitproberen en in mijn studentenhuis dingen gaan maken. Voor ik het wist had ik zo vijf, zes schilderijen gemaakt, en mensen wilden ze kopen.” Het horecabedrijf waarvoor Egbert werkte had ook wel belangstelling voor zijn werken. Zo groeide zijn hobby uiteindelijk door tot een bedrijf.

IMG_4592

 “Ik was helemaal niet van plan workshops te gaan geven”

De workshops lopen verassend goed. “Dit had ik eigenlijk helemaal niet verwacht. Toen ik mijn bedrijf begon was ik helemaal niet van plan workshops te gaan geven. Tot een vriendin van mijn schoonmoeder zei: geef je dat ook, kinderfeestjes? Ik zei: Lachen, gaan we doen. Ik heb iets in elkaar gezet, filmpje ervan gemaakt, en zo is het vanzelf gaan lopen.” Voor de workshops hoef je niet heel erg creatief te zijn zegt Egbert. “Mensen vinden het heel erg tof dat ze wel iets heel moois kunnen maken ondanks dat ze denken dat ze helemaal niet kunnen schilderen. Ik ben ook niet super kunstzinnig, maar kan wel redelijk tekenen en dingen bedenken. De kunst is goed kleurgebruik, compositie en een goed idee.”

“Het is eigenlijk hetzelfde als straatgevechten maar dan binnen”

Het woord graffiti probeert Egbert te mijden. “Er worden zoveel graffiti workshops gegeven. Ik probeer eigenlijk iets anders aan te bieden. Meer stencil art of Street art.” Maar is Street art dan ook wel het goede woord? Het is immers niet op de straat. “Als ik graffiti of Street artists tegenkom kijken ze me altijd wel een beetje met een schuin oog aan. Het is eigenlijk hetzelfde als straatgevechten maar dan binnen. Street art hoort eigenlijk op straat, maar het verplaatst zich steeds meer naar binnen. Exposities bijvoorbeeld.” Ook haalt Egbert veel inspiratie uit de ‘Street art op straat’ en gebruikt dezelfde technieken.

Werkplaats en schilderijen van Egbert

Atelier en schilderijen van Egbert

Zijn eigen stijl is heel breed. “Ik maak wat ik mooi vind. Als iets me tof lijkt ga ik het proberen.” Toch zijn portretten wat hij hoofdzakelijk doet. “Het leuke aan Street art vind ik dat als je ergens op straat loopt, je  soms moet glimlachen omdat iemand iets aan de straat heeft toegevoegd.” Street art geïnspireerde schilderijen zijn wel echt een trend, merkt Egbert. “Ik vind het mooi dat men met een illegale kunstvorm nu legaal geld kan verdienen.”

Om zelf ook wat meer te leren over het maken van Street en stencil art, heb ik ook een spoedworkshop.EGD gevolgd. Over mijn soort van zelfgemaakte kunsten de volgende keer een verslag!

Voor meer informatie over de workshops en foto’s zie http://egbertegd.nl/ 

Advertenties

Een Reactie op “Legaal geld met illegale kunstvorm

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s