Een kunstige route door de Nederlandse straten

Monkidoe - Soetensteeg

Monkidoe – Soetensteeg

De Street art in Nederland is de laatste voor een stuk veranderd. “Street art is veel commerciëler geworden. Artists gaan hun werken bijvoorbeeld verkopen of exposeren om er geld mee te verdienen.” Ook werken veel Street artist nu vaker in opdracht, en zetten minder illegale kunstwerken. Dit komt voor een deel doordat Nederland Street art wat meer heeft geaccepteerd als kunstvorm, en natuurlijk dat je een flinke boete kunt krijgen als je toch gepakt word. Door deze acceptatie is er wel meer en meer Street art gekomen, te zien door heel Nederland.

Rotterdam
Maar waar is nu mooie Street art te vinden in Nederland? “In Rotterdam, Den Haag en Amsterdam zijn veel Street art kunstwerken te vinden”, aldus Nicole. In het zuidelijke deel van Rotterdam heb je het Stieltjesplein en de Mauritsstraat, hier heeft de groep Lastplak een aantal werken op verschillende muren gemaakt. Lastplak maakt vaak grote, kleurige werken van gekke fantasiefiguurtjes. Ook had je in Rotterdam een tijdje geleden de winkel Homebase, hier was alles wat te maken had met Street art te vinden. Helaas was de winkel maar tijdelijk en is 24 december gesloten. Monkidoe is ook een Street art groep gelokaliseerd in Rotterdam. Op containers in de Soetensteeg te Rotterdam maakte zij heel gedetailleerde portretten in wat somberdere en natuurgetrouwe kleuren. Hun stijl is wat duisterder dan die van Lastplak.

Lastplak

Lastplak

Amsterdam
In Amsterdam zijn onder andere werken te vinden van de eerder geïnterviewde Hugo Kaagman (bijv. op het Waterlooplein). Naast zijn collageachtige creaties zijn er ook veel werken van buitenlandse kunstenaars te vinden. In de Spuistraat is ontzettend veel Street art te vinden van onder andere Malakkai en Cisco, La Ira, en de Nederlandse FAKE. “FAKE maakt Street art dat veel lijkt op Banksy’s werken”, vertelt Hugo Kaagman. Tales of nine is een Street art museum die twintig muurschilderingen in Amsterdam nieuw-West hebben gemaakt, ieder met een ander verhaal en door een andere artist gemaakt.

Spuistraat

Spuistraat

Als je nog even geen zin hebt om op pad te gaan om langs al deze mooie pieces te lopen, zijn de volgende sites heel bruikbaar: Op deze site is een kaart van de wereld te zien met daarop alle Street art en waar te vinden. Red Bull heeft deze site gemaakt met de bedoeling dat mensen zelf hun favoriete Street art op de kaart kunnen zetten, inclusief plaats en maker. Op deze kaart is ook te zien wat er in Nederland allemaal te bezichtigen valt. Ook op de site staat een uitgebreid overzicht van Street art foto’s in Amsterdam en waar te vinden.

Nu heb ik alleen nog de grote steden aan het licht gebracht, maar Street art is natuurlijk door heel Nederland te vinden. Ook moet ik even bij deze post zeggen dat Street art tijdelijk is. Het kan dus zijn dat de Street art die ik hier heb genoemd overgespoten of weggehaald is als je het wil gaan bezichtigen.

Advertenties

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s