Oudste Street art zo’n 43.000 jaar oud

Lang, lang geleden

Om te beginnen wil ik even duidelijk hebben waar Street art nu eigenlijk precies vandaan komt. Gewoon om het beeld rondom Street art wat helderder te maken. Hiervoor is het nodig om een stuk de geschiedenis in te gaan. Een groot stuk. Street art valt namelijk wel onder moderne kunst, maar eigenlijk gaat deze kunststroming veel verder terug. Binnen de Street art heb je verschillende technieken, waaronder het werken met stencils. Dit zijn sjablonen waar je alleen nog inkt over hoeft te spuiten en die zo een afbeelding achterlaat. Deze stencils zijn een van de eerste kunsttechnieken, en werden al gebruikt voor de grotschilderingen uit de prehistorie. En dan te bedenken dat in 2012 de oudste grotschilderingen in Spanje zijn gevonden van wel 43.000 jaar oud. Ik betwijfel of er toen toestemming is gevraagd voordat ze hun kunstwerken op de muur aanbrachten. Ook de Romeinen zouden tegenwoordig wat boetes op hun naam hebben staan, met hun schilderingen van waterverf die op openbare muren werden getoond.

Graffiti of Street art?

Wel heeft deze vorm van kunst pas eind twintigste eeuw zijn naam gekregen. Street art komt voort uit Urban art, en is zeker niet hetzelfde als graffiti al heeft het enkele overeenkomsten. Laat ik dit even uitleggen. De naam Urban arts komt van een cultuurstroming in de achterstandswijken in Amerika eind jaren zeventig, begin jaren tachtig. Deze stroming uitte zich vooral in rap, hip-hop en breakdance. Het belangrijkste in de Urban arts was authenticiteit en echtheid. De stroming was bedoelt om de maatschappij een spiegel voor te houden. Graffiti was ook een onderdeel van de Urban arts. Via deze gespoten kunst konden de kunstenaars hun meningen of tags via een illegale manier aan het publiek tonen. Street art is een stroming die voortgekomen is uit de graffiti, en kan op een aantal punten als gelijk worden gezien. Beide zijn illegale kunstvormen en bevinden zich op de straat. Het verschil is: waar graffiti vooral is gericht op de hip hop cultuur, is Street art een stuk zelfbewuster. Een Street artist houdt zich niet bezig met bijvoorbeeld breakdancing, rappen of andere zaken rondom hip-hop. Nicole Blommers, Street art expert: “Naar mijn mening bestaat graffiti meer uit letters en tekst, en Street art vooral uit afbeeldingen. Dingen waar je echt iets in kan zien.” Een Street artist houdt zich bezig met de plaats van het kunstwerk, en is zich meer bewust van de impact die het op voorbijgangers zal hebben.

Erkenning

Na de, laten we zeggen, ‘wedergeboorte’ van Street art was er onenigheid over het echte kunstgehalte van de stroming. De verf voor de kunstwerken wordt natuurlijk op openbare plaatsen aangebracht, en is daardoor illegaal. Hierdoor zagen veel mensen het niet meer als kunst maar als vernieling en vandalisme. Langzamerhand kwam er meer acceptatie, waarin steden als Londen en Berlijn voorop liepen. In Nederland begint deze erkenning ook langzaam te komen. “In Londen is het veel meer geaccepteerd dan in Nederland. Ik denk dat het te maken heeft met de verschillen in cultuur”, vertelt Nicole Blommers. De laatste jaren is het wel gelukt om, mede dankzij het project Amserdam Street Art (ASA), Street art wat meer op de kaart te zetten in in ieder geval Amsterdam.

Over de verdere ontwikkelingen in Nederland later meer!

Advertenties

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s